Založ si blog

Odopretie mimoriadnej vojenskej služby, otázky a odpovede.

Rezonujúcou témou posledných dvoch týždňov na sociálnych sieťach boli práve otázky späté s vyhlásením o odopretí mimoriadnej vojenskej služby v prípade vyhlásenia vojnového stavu a následnej mobilizácie.
Nepretržitá eskalácia konfliktu u nášho suseda nenecháva mnohých ľahostajnými a zodpovedá tomu aj fakt, že v porovnaní s rokom 2014, kedy sa to obdobnými vyhláseniami len „hemžilo“ na okresných úradoch po Slovensku, v súčasnosti žiada o alternatívnu vojenskú službu už trojnásobný počet žiadateľov než v spomínanom roku a to ešte nebol mesiac január uzavretý.
Vyhlásenie je totiž možné podať len do konca januára každého roka a pod zverejnenými videami a článkami fundovanejších, či laických prispievateľov sa viedli siahodlhé diskusie, ktoré strhli často prakticky celé politické spektrum fanúšikov. Pre náhodného pozorovateľa, ktorý chcel napríklad svoje presvedčenie o odmietnutí akéhokoľvek násilia na ľuďoch, ako aj odmietnutie vzatia zbrane do rúk proti akémukoľvek agresorovi, ktorý napadne náš štát uviesť na tlačivo Vyhlásenia o odmietnutí mimoriadnej vojenskej služby tak vznikol galimatiáš protichodných informácií, ktoré na sociálnych sieťach obsiahol. Aj z tohto dôvodu som sa rozhodol prispieť svojou štipkou k náprave prevládajúceho chaosu v tejto téme a pokúsim sa čitateľovi, ktorého táto téma aspoň okrajovo zaujíma ozrejmiť základné fakty.
Aby som nemusel písať zdĺhavý článok, cez ktorý by sa musel každý „prehrýzť“, zvolil som formu otázok a odpovedí, v ktorých sa lepšie orientuje, a ktoré si aj v časovej tiesni môžete stiahnuť do telefónu a následne prečítať. Vopred sa ospravedlňujem za 14. bod, do ktorého som už vkladal svoje názory a napokon som ho musel razantne skrátiť, lebo veľkosť jeho obsahu presiahla všetky odpovede na otázky v zvyšných 13tich bodoch. Pokiaľ by boli vo forme obrázka nečitateľné, nájdete pri nich aj odkaz na stiahnutie vo formáte PDF, ktorý môžete stiahnuť na mojom kanáli Telegramu

Súbor vo formáte PDF s nižšie uvedenými otázkami a odpoveďami nájdete na mojom kanáli Telegramu aj prostredníctvom vášho osobného počítača bez akejkoľvek potrebnej inštalácie na uvedenom odkaze:
https://t.me/s/LazarZilina
Rovnako tam nájdete aj jednotlivé tlačivá pre jednotlivé okresné úrady krajských miest, ale to už je skôr adresované tým, ktorí váhajú medzi vzormi kolujúcimi svetom sociálnych sietí a nevedia sa rozhodnúť, ktoré je správne a zahŕňa všetky zákonom požadované informácie žiadateľa.
Odkaz na PDF súbor otázok a odpovedí nájdete aj tu:
https://pdfhost.io/v/J3KhTL1X._FAQ_jpg_pdf_Vyhlodvykmimsluzb_Lazar

Zdroj foto a text: Pavol Lazar
Zdroj Foto a text: Pavol Lazar

Všetkým, ktorí nenašli na vyššie uvedenom stručnom FAQu odpovede na to, čo ich zaujíma odporúčam, aby si našli čas a seriózne si prečítali celé zákonné znenie, ktoré nájdete aj v nasledujúcom odkaze:
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2005/569/

V utorok, 31.01. 2023 je posledný tohtoročný termín, kedy je možné tlačivo odovzdať osobne, alebo zaslať poštou.

EDUARD HEGER POŽIADAL PREZIDENTKU O ZBAVENIE POVERENIA VIESŤ VLÁDU. BUDE VIESŤ SLOVENSKO ÚRADNÍCKA VLÁDA?

07.05.2023

Slovensko plné politických paradoxov lieta ako na hojdačke. Dočasná vláda, ktorá mala viesť Slovensko do septembrových volieb bola už vládou v demisii. Dnešné vyhlásenie premiéra Eduara Hegera o jeho demisii sa tak nevyhýba posmeškovaniu a ironizujúcim úškrnom.Prezidentka SR bude zrejme zostavovať úradnícku vládu, avšak rozhodnutie padne až dnes. Včera avizovala svoj [...]

Zanedbané „Referendum 2023“

21.01.2023

Aj ja som sa stal ako mnohí iní súčasťou komisií, prostredníctvom ktorých práve dnes prebieha „Referendum 2023“ ako ho zľudovelo nazývame. Keďže účasť nie je v ranných hodinách vysoká, členovia a zapisovatelia okrskových , či ďalších komisií majú aj dostatok času na prehliadanie článkov, alebo videí z internetu prostredníctvom sociálnych sietí a [...]

Primátor Žiliny žiadal sedemtisícový plat

23.11.2022

Znovuzvolený primátor Žiliny, Peter Fiabáne vyjadril dnes poľutovanie pred médiami nad jeho neschváleným návrhom, v ktorom si na prvom povolebnom Mestskom Zastupiteľstve zažiadal navýšiť plat o maximálnu zákonnú mieru (o 60%), čo by v prípade Žiliny aktuálne znamenalo presne 6.859 €. Je predpoklad, že už v nasledujúcom roku 2023 by presiahol sumu 7.000€. Nuž aj [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Pavol Lazar

"Byť rozhľadeným Slovákom a dobrým človekom je cesta, ktorou sa uberá môj život.", je mojim osobným krédom, ktorým sa riadim.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 59974x
Priemerná čítanosť článkov: 4613x

Autor blogu

Kategórie