Založ si blog

Primátor Žiliny žiadal sedemtisícový plat

Znovuzvolený primátor Žiliny, Peter Fiabáne vyjadril dnes poľutovanie pred médiami nad jeho neschváleným návrhom, v ktorom si na prvom povolebnom Mestskom Zastupiteľstve zažiadal navýšiť plat o maximálnu zákonnú mieru (o 60%), čo by v prípade Žiliny aktuálne znamenalo presne 6.859 €. Je predpoklad, že už v nasledujúcom roku 2023 by presiahol sumu 7.000€.

Nuž aj napriek tomu, že si nemaľujem žiadne ilúzie o našom primátorovi povedal som si, že možno ma predsa len prekvapí, veď snáď ho nezvolili tí ľudia len pre jeho sľubovaný nezrealizovaný predvolebný program z roku 2018. Aby som bol korektný, predsa len určenie výšky odmeny pre primátora je legitímny zákonný bod, ktorý na úvodné zastupiteľstvo patrí a tak som nazrel na stránky mesta a zistil z jeho návrhu dve skutočnosti:

1. Do dôvodovej správy, ktorá je súčasťou predmetného návrhu uviedol len to, že mu to zákon umožňuje. 🤦😀 No z chuti som sa zasmial a ihneď sa mi premietli všetky možné situácie, kedy by požadoval nejaký zamestnanec od svojho zástupcu zamestnávateľa navýšenie platu len s jediným odôvodnením, a to že o to môže požiadať. ☺️ Rozumiem, že odmena súčasných 4.287€ nemusí byť práve podľa predstáv „najvyššieho manažéra krajského mesta“, avšak je potrebné zhodnotiť aj často opomínané predvolebné sľuby k reálnemu výsledku po jeho štvorročnom funkčnom období.

2. V dopadoch na finančný rozpočet mesta som očakával sumu prepočtu súčasne stanovenej priemernej mzdy, ktorá tvorí základ pre zákonom stanovený plat primátorov (násobí sa koeficientom podľa počtu obyvateľov mesta) a so súčtom navýšenia platov poslancov (odvíjajú sa od platu primátora) v spoločnom prepočte za jednotlivé roky volebného obdobia. Je jasné, že výsledok výpočtu nemôže byť presný keďže nik nevie určiť aká priemerná mesačná mzda bude vypočítaná za tento, či budúci rok, no orientačná záťaž pre mestský rozpočet bude jednoznačne zrejmejšia než to, čo je uvedené v návrhu. Tam je totiž uvedené len suché konštatovanie:

„Materiál má dopad na rozpočet mesta.“

Nuž zápisnica ešte zverejnená nie je a sám som zvedavý ako ktorý poslanec hlasoval. Na prehliadanie videa zo zastupiteľstva žiaľ nemám čas. Po práci zapisujem komisie na referendum a posledný termín odoslania (24.11.) sa neúprosne blíži. Kto sa chce ešte prihlásiť, ešte sú nejaké obce voľné v okresoch Žilina, Bytča a Považská Bystrica.

Zdroj foto: TA3 – Fotka z návrhu na zvýšenie z webu zilina.sk

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=674719867474980&id=100048109193535

EDUARD HEGER POŽIADAL PREZIDENTKU O ZBAVENIE POVERENIA VIESŤ VLÁDU. BUDE VIESŤ SLOVENSKO ÚRADNÍCKA VLÁDA?

07.05.2023

Slovensko plné politických paradoxov lieta ako na hojdačke. Dočasná vláda, ktorá mala viesť Slovensko do septembrových volieb bola už vládou v demisii. Dnešné vyhlásenie premiéra Eduara Hegera o jeho demisii sa tak nevyhýba posmeškovaniu a ironizujúcim úškrnom.Prezidentka SR bude zrejme zostavovať úradnícku vládu, avšak rozhodnutie padne až dnes. Včera avizovala svoj [...]

Odopretie mimoriadnej vojenskej služby, otázky a odpovede.

29.01.2023

Rezonujúcou témou posledných dvoch týždňov na sociálnych sieťach boli práve otázky späté s vyhlásením o odopretí mimoriadnej vojenskej služby v prípade vyhlásenia vojnového stavu a následnej mobilizácie.Nepretržitá eskalácia konfliktu u nášho suseda nenecháva mnohých ľahostajnými a zodpovedá tomu aj fakt, že v porovnaní s rokom 2014, kedy sa to obdobnými [...]

Zanedbané „Referendum 2023“

21.01.2023

Aj ja som sa stal ako mnohí iní súčasťou komisií, prostredníctvom ktorých práve dnes prebieha „Referendum 2023“ ako ho zľudovelo nazývame. Keďže účasť nie je v ranných hodinách vysoká, členovia a zapisovatelia okrskových , či ďalších komisií majú aj dostatok času na prehliadanie článkov, alebo videí z internetu prostredníctvom sociálnych sietí a [...]

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.

Pavol Lazar

"Byť rozhľadeným Slovákom a dobrým človekom je cesta, ktorou sa uberá môj život.", je mojim osobným krédom, ktorým sa riadim.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 59960x
Priemerná čítanosť článkov: 4612x

Autor blogu

Kategórie