Založ si blog

Pellegríniho „ťah“ s vylúčením spolupráce

Počas sumarizácie pripravovaných, alebo už verejne dostupných petícií za referendum proti tzv. “obrannej” zmluve s USA sa mi rozozvučal telefón. Niekoľko rýchlych textových správ od priateľov upútalo moju pozornosť. Napokon som prerušil prácu a so zvýšeným srdcovým tepom píšem tieto riadky. To načasovanie totiž nemusí byť rovnako náhodné. “Kto za koho (a za čo) kope?” sa prakticky vždy časom odhalí. K čiastočným odhaleniam dochádza priebežne a ostávajú nepozorované, iné už môžu budiť podozrenia viacerých. Ale poďme k meritu veci.

Pán predseda strany HLAS -SD sa podľa mňa vo viacerých témach zvíja ako slizký had.
Príkladov je po ruke hneď niekoľko.
Ako tomu bolo napríklad pri “obrannej” zmluve s USA (najskôr nedôležité, následne bojovníci proti), alebo pri opatreniach (uvoľnite opatrenia, neskôr rétorika “ste mali sprísniť opatrenia”), či už pri vakcinácii (najskôr za presadzovanie vakcinácie, potom zas proti). Napokon takýchto razantných otočení kormidla bolo ešte viac, stačí si prejsť diskusné relácie od jari 2020, v ktorých vystupoval osobne, alebo boli prítomní jeho zástupcovia.

Strana HLAS -SD bola často pod tlakom voličov, apelujúcich na to aby spolupracoval aj s inými opozičnými parlamentnými stranami (tieto komentáre boli častokrát na Facebooku vymazávané) aspoň pri najzávažnejších témach, odpovediam sa kompetentní vyhýbali.
Po včerajšom proteste, na ktorom bolo prítomných aj niekoľko desiatok voličov ĽS Naše Slovensko ako aj niekoľko funkcionárov začal však dostávať ešte bolestivejšie otázky ohľadne pripustenia možnej spolupráce s Kotlebovcami na akejkoľvek úrovni.
“Ako sa zbaviť citlivejšie otázok tohto typu?” bolo zrejme otázkou, ktorú bolo potrebné vyriešiť.
Keďže je ĽS Naše Slovensko podľa aktuálnych preferencií podhodnotené, lepší čas na verejné vyhlásenie o odmietnutí spolupráce na akejkoľvek úrovni sa už naskytnúť nemusí. Aby sa zbavil najväčšej kritiky a aby bolo toto vyhlásenie vnímané naozaj pozitívne, bolo potrebné vymyslieť niečo, čo svojim voličom bude môcť súbežne prisľúbiť a zožne naopak úspech. Nazvime to kompenzáciou.
Výsledkom je dnešné verejné vyhlásenie, ktoré okrem ĽS Naše Slovensko doplnil o vládnu stranu OĽANO.
Núdza o dôvody prečo OĽANO rozhodne nie je.
S Kotlebcami to už bolo horšie. Vyriešili to napokon veľmi všeobecným zdôvodnením, pod ktorým si bežný človek môže predstavovať naozaj čokoľvek:
“ĽSNS je vzhľadom na svoje hodnotové vybavenie rovnako subjektom, s ktorým si v HLASe nevieme predstaviť spoluprácu na akejkoľvek úrovni.”.
Elektorát ĽS Naše Slovensko rozhodne nepatrí k priaznivcom pána Pellegríniho, no aj “cez zuby”  podporil na odporúčanie Kotlebovcov iniciatívu za referendum o odvolaní vlády z dielne HLASu, lebo v prvom rade by mala každá strana slúžiť záujmom ľudu a budúcnosti Slovenska a predčasné ukončenie pôsobenia „našej“ súčasnej vlády si želali všetci.
Prostredníctvom spolupráce čo i len minimálnej v najdôležitejších témach (bratríčkovať sa naozaj zásadne rozdielne strany nemusia) môžu totiž opozičné strany dosiahnuť úspešné zmeny v najzásadnejších otázkach, na ktorých sa vzácne zhodujú takmer všetci ich voliči.

Napokon nedávno už pán Pellegríni neuvedomujúc si spustený kamerový záznam pred reláciou „Na telo“ s Michalom Kovačičom vyrobil pre svoju stranu HLAS nepríjemný trapas. Pri čakaní na začiatok relácie si so svojím oponentom  Jánom Budajom (OĽANO) krátili čas vzájomnou diskusiou, v ktorej pán Pellegríni potvrdil slová Budaja, že priaznivci opozície protestujúci v uliciach sú dezoláti a dodal, že stranu SMER opúšťal kvôli jej extrémizmu. Video nájdete v príslušnom odkaze na videozáznam v čase 01:50. Už tam sa začali odkrývať postoje predsedu HLAS – SD. Uvidíme čím ďalším nás prekvapí.

Kto pôsobí v parlamente s primárnym ohľadom na mediálnu konformitu a rast preferencií, nekoná v súlade s požiadavkami občanov a raz poprie všetko čo sľuboval presne ako spomínané OĽANO.
Toľko môj názor.

Zdroj foto: Facebook / Ján Hrubý (člen HLASu, známy svojimi dobrými vzťahmi s Poorom, Pellegrinim a Rašim, ktorému robil vedúceho kancelárie v čase, keď bol podpredsedom vlády).

Pavol Lazar

EDUARD HEGER POŽIADAL PREZIDENTKU O ZBAVENIE POVERENIA VIESŤ VLÁDU. BUDE VIESŤ SLOVENSKO ÚRADNÍCKA VLÁDA?

07.05.2023

Slovensko plné politických paradoxov lieta ako na hojdačke. Dočasná vláda, ktorá mala viesť Slovensko do septembrových volieb bola už vládou v demisii. Dnešné vyhlásenie premiéra Eduara Hegera o jeho demisii sa tak nevyhýba posmeškovaniu a ironizujúcim úškrnom.Prezidentka SR bude zrejme zostavovať úradnícku vládu, avšak rozhodnutie padne až dnes. Včera avizovala svoj [...]

Odopretie mimoriadnej vojenskej služby, otázky a odpovede.

29.01.2023

Rezonujúcou témou posledných dvoch týždňov na sociálnych sieťach boli práve otázky späté s vyhlásením o odopretí mimoriadnej vojenskej služby v prípade vyhlásenia vojnového stavu a následnej mobilizácie.Nepretržitá eskalácia konfliktu u nášho suseda nenecháva mnohých ľahostajnými a zodpovedá tomu aj fakt, že v porovnaní s rokom 2014, kedy sa to obdobnými [...]

Zanedbané „Referendum 2023“

21.01.2023

Aj ja som sa stal ako mnohí iní súčasťou komisií, prostredníctvom ktorých práve dnes prebieha „Referendum 2023“ ako ho zľudovelo nazývame. Keďže účasť nie je v ranných hodinách vysoká, členovia a zapisovatelia okrskových , či ďalších komisií majú aj dostatok času na prehliadanie článkov, alebo videí z internetu prostredníctvom sociálnych sietí a [...]

Ľubica Rošková, súd Pezinok,

Exposlankyňa Smeru Rošková je vinná v kauze agrodotácií

16.04.2024 13:27

Zároveň je povinná uhradiť spôsobenú škodu vo výške viac ako 150-tisíc eur.

Ukrajina

Rusku sa kráti čas: Rezervy im dôjdu za jeden rok, pokiaľ bude mať Ukrajina čím strieľať

16.04.2024 13:23

Front na Ukrajine formujú tri dôležité charakteristiky.

kašeľ, dieťa, vyšetrenie, stetoskop

Do Česka prišlo 20-tisíc dávok očkovania proti čiernemu kašľu

16.04.2024 13:20

Česká republika tento rok čelí najsilnejšej epidémii čierneho kašľa za viac ako 60 rokov.

Martina Šimkovičová

Šimkovičová: Zákon o STaR je hotový, je plne v súlade s európskou legislatívou

16.04.2024 13:02

K pôvodnému návrhu zákona prišlo v rámci medzirezortného pripomienkového konania 327 pripomienok, z toho 42 hromadných.

Pavol Lazar

"Byť rozhľadeným Slovákom a dobrým človekom je cesta, ktorou sa uberá môj život.", je mojim osobným krédom, ktorým sa riadim.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 59856x
Priemerná čítanosť článkov: 4604x

Autor blogu

Kategórie